9 KM dostava za BIH Besplatna dostava za narudžbe preko 50,00 KM Naručiti možete i preko telefona 062 666 454
0
  • No products in the cart.

Bučino ulje – prirodan i zdrav proizvod sa izvanrednim okusom i aromom

Bučino ulje – prirodan i zdrav proizvod sa izvanrednim okusom i aromom

Ulje Bundeve - 250 ml

Ulje Bundeve

Ulje sjemenki bundeve je aromatičnog mirisa i ukusa, prijatne konzistencije i neuporedive arome. Bogato je vitaminima A i E, linolenskom i alfa-linolenskom kiselinom, folnom kiselinom, proteinima, mineralima – cink, selen i dr. Ulje bundeve ima visok sadržaj slobodnih masnih kiselina, uključujući četiri dominantne masne kiseline (oleinska, linolenska, palmitinska i stearinska). Koristi se kao dodatak ishrani jer je prirodni izvor proteina, esencijalnih masnih kiselina, polunezasićenih masnih kiselina, omega 3, 6 i 9.

Mineral cink u ulju bundeve djeluje kao antioksidans, a što se pripisuje njegovoj sposobnosti da neutralizira slobodne radikale. Omega 3 i 6 masne kiseline u ulju bundeve su važne za zdravlje mozga, tjelesnih funkcija i koristi se u prevenciji i liječenju problema s mokraćnim sistemom i prostatom.

Ulje bundeve se pokazalo posebno učinkovito u liječenju benigne prostatične hiperplazije (BPH, odnosno uvećanje prostate). U toku jedne studije, 47 odraslih muškaraca s povećanom prostatom je konzumiralo 320 mg ulja bundeve svaki dan godinu dana, nakon čega su potvrdili smanjenje simptoma, poboljšan kvalitet života i povećan mokraćni tok. Jedna druga studija je obuhvatila 45 osoba, koje su konzumirale 10 grama ulja bundeve 12 sedmica i nakon čega su učesnici studije prijavili smanjenje simptoma preaktivnog mokraćnog mjehura.

Nekoliko studija je potvrdilo pozitivan učinak ulja bundeve na spolno zdravlje i plodnost, pogotovo kod muškaraca. Ulje bundeve sadrži fitoestrogene, hormone na biljnoj bazi, koji smanjuju simptome menopauze tako što pozitivno djeluje na hormone u organizmu i umanjuje valunge, glavobolje i bolove u zglobovima kao posljedicu menopauze.

Ulje bundeve također može imati pozitivan učinak na rast i zdravlje kose i u tu svrhu se konzumira oralno i aplicira na mjesta sa smanjenim rastom kose 2 do 3 mjeseca.

Ulje bundeve se koristi u kulinarstvu za čorbe od bundeve i povrća, razna jela od bundeve, koja su njime začinjena, kao začin za razne namaze, glavna jela, pa čak i deserte. Kada se podvrgne toplotnoj obradi, ovo ulje gubi skoro sve svoje vrijedne sastojke, pa se ne koristi za kuhanje hrane, već za preljeve, salate i sosove.

Ulje bundeve se najčešće koristi kao dodatak supama, salatama i tjestenini. Ali ako volite sladoled i želite ga obogatiti neodoljivim orašastim ukusom bundeve, prepručujemo ovu zanimljivu i ukusnu kombinaciju. Prelijte ulje bundeve preko vašeg omiljenog sladoleda i uživajte u bogatstvu ukusa i arome.

Category Ulje bundeve
BUY FOR ME

E-mail Preview

Would you please buy this awesome piece for me dear? :)
theme-img-alt

SHOP NOW

Design Options

E-mail Settings

15 49.0138 8.38624 https://uljarica.ba arrow 0 cookie-true 300