9 KM dostava za BIH Besplatna dostava za narudžbe preko 50,00 KM Naručiti možete i preko telefona 062 666 454
0
  • No products in the cart.

Koristi ulja čurekota

Koristi ulja čurekota

Nigella sativa je latinski naziv biljke čurekota ili crnog kima. Ova biljka je jednogodišnja cvjetnica porijeklom iz Mediterana i susjednih zemalja, Pakistana i Indije. Iako ova biljka nije značajan dio ljudske ishrane, na Bliskom istoku je ona sastavni dio svakodnevnog života i ishrane u vidu začina i konzervansa. Čurekot se uvelike koristi hiljadama godina u liječenju mnogih bolesti i stanja, uključujući astmu, visoki krvni pritisak, dijabetes, upale, kašalj, glavobolje, ekcem, groznicu, vrtoglavicu i gripu. U zadnjih pet decenija, mnogobrojnim naučnim studijama potvrđeno je postojanje farmakoloških svojstava čurekota i dokazano njegovo protuupalno, antibakterijsko, antihistaminsko, antidijabetičko, antikancerogeno i antihipertenzivno djelovanje.

Nigella sativa pronađena je na nekoliko drevnih nalazišta, uključujući Tutankamonovu grobnicu. Perzijski liječnik Ibn Sina (Avicena), koji se smatra ocem rane moderne medicine, opisao je ovu biljku u svom Kanonu medicine kao lijek za otežano disanje, koje često prati patološka stanja poput astme i upale pluća. Sjemenke čurekota imaju farmakološko djelovanje, uključujući antidijabetičko, antikancerogeno, imunomodulatorno, analgetsko, antimikrobno, protuupalno, bronhodilatatorsko i antioksidativno.

Sjemenke i ulje čurekota se ponekad nazivaju panacejom (lijek protiv svih bolesti). Općenito se koriste u tradicionalnoj islamskoj i ayurvedskoj medicini u liječenju mnogih bolesti. Koriste se protiv upala, astme, bronhitisa, reumatoidnog artritisa i probavnih smetnji. Proveden je značajan broj studija u kojima se navodi farmakološki potencijal čurekota. Najznačajniji sastojak čurekota, koji mu daje farmakološka svojstva, je timokinon. Timokinon je osnovni bioaktivni sastojak ulja čurekota koji djeluje kao antioksidant, protuupalno, antikancerogeno, antibakterijski, antifungalno i antikonvulzivno.

Kliničkim ispitivanjima utvrđeno je da čurekot ima protuupalna, antimikrobna, protuparazitna i antifungalna svojstva. Također je dokazano da je čurekot efikasan u liječenju dijabetesa i hipertenzije.

Prehrambena vrijednost čurekota je značajna. Njegovi aktivni biljni sastojci i hranjive tvari podjednako doprinose imunitetu i dobrobiti ljudskog tijela, čineći ovu kulinarsku biljku vrijednim izvorom nutriceutika (proizvodi dobiveni iz hrane a koji imaju i medicinska i hranjiva svojstva).

Ulje čurekota ili crnog kima ima mnogostruke koristi za zdravlje i funkcioniranje imunog sistema. Sa svojim mnogim nutritivnim i fitohemijskim spojevima, ulje čurekota je jedan od najboljih sastojaka za balansiranje i potporu urođenog i stečenog imunog sistema. Istraživanja o ulju čurekota su poprilično opsežna i to prvenstveno u području kardiovaskularnog zdravlja, upala i zdravlja metabolizma. Jedan od posebno učinkovitih načina na koji ulje čurekota djeluje je odgovor na upale. Ulje čurekota djeluje tako što sprječava prekomjernu proizvodnju i sintezu dušik oksida, što pomaže u smirenju upalnog procesa. Ono također djeluje na T ćelije kako bi poboljšalo njihov imunološki odgovor.

Jedna od mnogih primjena i blagotvornih djelovanja čurekota na zdravlje je i zaštita od kožnih bolesti. Kožne bolesti su uzrokovane virusima, bakterijama, gljivicama i parazitima. Postoji mnogo različitih vrsta, uključujući kožne osipe, akne, vitiligo, ekceme, psorijazu i duboke rane. Nekoliko studija pokazalo je učinkovitost sjemena čurekota (crnog kima) u liječenju različitih kožnih bolesti.

Ulje čurekota (crnog kima) je čuvar zdravlja tokom cijele godine, a posebno se preporučuje uzimati ga u prelaznim periodima između godišnjih doba, kako biste ojačali imunitet i pripremili ga na vremenske promjene. Može se konzumirati samo ili uz biljni čaj i med.

Stoljećima se upotreba prirodnih proizvoda i biljaka u medicini pokazala uspješnom. Jedan od glavnih načina na koji oni djeluju i pomažu sveukupnom zdravlju i imunitetu je imunomodulacija koja uključuje stimulaciju ili inhibiciju imunog sistema. Rezultati mnogih studija su pokazali da čurekot djeluje pozitivno na imuni sistem i na njegov odgovor.

Ulje čurekota je najčešće korišten prirodni lijek s ljekovitim svojstvima i terapeutskim djelovanjem. Koristi se stoljećima. Istraživanja pokazuju da se prirodni lijekovi poput sjemenki, kore određenih vrsta drveta, plodovi biljaka i drugih biljaka koriste od postanka čovječanstva.

Čurekot je izrazito bogat antioksidansima. Njegov najpoznatiji antioksidans je timokinon i on daje čurekotu ljekovita svojstva. Kao antioksidans, djeluje na slobodne radikale u tijelu. Ako se nivo slobodnih radikala poveća u organizmu, postajemo osjetljiviji na bolesti, uključujući dijabetes, bolesti srca i karcinom. Antioksidansi koji se nalaze u čurekotu djeluju kao prva linija odbrane protiv oštećenja ćelija, bolesti i preuranjenog starenja.

Čurekot se koristi hiljadama godina za poboljšanje imuniteta a u skorije vrijeme je njegova efikasnost dokazana i mnogobrojnim studijama. U jednom istraživanju su učesnici konzumirali dva grama čurekota svaki dan u periodu od tri mjeseca. Na kraju istraživanja, kod učesnika je zabilježen povećan nivo bijelih krvnih stanica koje su odgovorne za jak imuni odgovor.

Category Ulje čurekota
BUY FOR ME

E-mail Preview

Would you please buy this awesome piece for me dear? :)
theme-img-alt

SHOP NOW

Design Options

E-mail Settings

15 49.0138 8.38624 https://uljarica.ba arrow 0 cookie-true 300