Besplatna dostava za narudžbe preko 80,00 KM Naručiti možete i preko telefona 062 666 454 Sva naša ulja su dobivena metodom hladnog cijeđenja, ne filtriraju se i ne rafiniraju i time zadržavaju sve nutritivne vrijednosti kao i autentični ukus sjemenki.
theme-logo-alt
0
  • No products in the cart.

Koristi ulja čurekota

Koristi ulja čurekota

Nigella sativa, poznata i kao crni kim, često se naziva i “čudotvornom biljkom”. Ova biljka pripada porodici cvjetnica i ima dugu istoriju u Mediteranu, Bliskom istoku, Pakistanu i Indiji. Cvijet i plodovi crnog kima smatraju se dragocjenim izvorom ljekovitih materija, a ulje koje se dobija iz ovih sjemenki koristi se u tradicionalnoj medicini već hiljadama godina.

Ulje crnog kima sadrži mnoge aktivne komponente koje mu daju ljekovita svojstva, uključujući timokinon, nigelin, kumarin, saponin, tanine i eterična ulja. Timokinon je posebno istaknut zbog svojih protuupalnih, antimikrobnih i antioksidativnih svojstava. Studije su pokazale da timokinon ima sposobnost inhibicije upalnih procesa, suzbijanja patogenih mikroorganizama i zaštite stanica od oksidativnog stresa.

Jedna od najznačajnijih prednosti crnog kima je njegovo imunomodulatorno djelovanje. Aktivne komponente crnog kima pojačavaju djelovanje imunološkog sistema, pomažući tijelu da se odbrani od bolesti i infekcija. Također se sugerira da crni kim može smanjiti alergijske reakcije, ublažiti simptome astme i podržati disajne puteve.

Kada je riječ o kardiovaskularnom zdravlju, istraživanja su pokazala da crni kim može smanjiti krvni pritisak, nivo holesterola i triglicerida, što su faktori rizika za srčane bolesti. Osim toga, crni kim je također poznat po svom antitumorskom djelovanju, pa se često istražuje u kontekstu prevencije i liječenja različitih oblika karcinoma.

Osim svojih ljekovitih svojstava, crni kim je također poznat kao začin koji obogaćuje jelima svojim karakterističnim mirisom i okusom. U kulinarstvu, sjemenke crnog kima se koriste za aromatiziranje kruha, peciva, umaka, salata i raznih drugih jela.

Važno je napomenuti da prije korištenja crnog kima kao ljekovitog sredstva, trebate se posavjetovati s kvalificiranim stručnjakom, posebno ako već uzimate neke lijekove ili imate određena zdravstvena stanja. Crni kim nije zamjena za konvencionalno medicinsko liječenje, već može biti koristan dodatak zdravom načinu života.

U zaključku, crni kim (Nigella sativa) je biljka s velikim ljekovitim potencijalom. Njegove mnoge ljekovite supstance mogu imati pozitivan uticaj na imunološki sistem, smanjiti upale, podržati zdravlje srca i imati antitumorsko djelovanje. Uz kvalitetnu medicinsku podršku, crni kim može biti dragocjen dodatak vašem zdravstvenom režimu.

Category Ulje čurekota
BUY FOR ME

E-mail Preview

Would you please buy this awesome piece for me dear? :)
theme-img-alt

SHOP NOW

Design Options

E-mail Settings

15 49.0138 8.38624 https://uljarica.ba arrow 0 cookie-true 300