9 KM dostava za BIH Besplatna dostava za narudžbe preko 50,00 KM Naručiti možete i preko telefona 062 666 454
0
  • No products in the cart.

Ulje lana

Ulje lana

Lan je jedna od najstarijih poljoprivrednih kultura, koja se uzgaja od početka civilizacije. Stari Grci i Rimljani su ga koristili u svojoj ishrani. Latinski naziv lana je Linum usitatissimum, što znači “veoma koristan”. Lan dobija sve veću popularnost zahvaljujući pozitivnom utjecaju na zdravlje, a koji se ogleda u djelovanju na kardiovaskularne bolesti, smanjenju rizika od raka, posebno mliječnih žlijezda i prostate, protuupalnim svojstvima, laksativnim učinkom i ublažavanjem simptoma menopauze i osteoporoze. Ulje lana poboljšava fizičku i mentalnu izdržljivost tako što otklanja umor i kontrolira proces starenja. Sjemenke i ulje lana se koriste u zdravoj ishrani i danas se smatraju super hranom zbog visokog sadržaja vlakana i omega-3 masnih kiselina.

Ulje lana sadrži ALA ili alfa-linolensku kiselinu [Eng. alpha-linolenic acid] a njena uloga u našem zdravlju je značajna. To je polinezasićena masna kiselina kojoj se pripisuje pozitivan učinak na smanjenje upalnih procesa u organizmu i održavanja zdravlja srca. Laneno ulje je bogat izvor ALA. Čak 50-60 posto omega-3 masnih kiselina koje nalazimo u lanenom ulju je u formi ALA. Ovaj oblik omega-3 masnih kiselina se konvertira u aktivnu formu omega-3 masnih kiselina, kao što su EPA i DHA. Prema preporukama američkog National Institutes of Health dnevni unos ALA se može zadovoljiti određenim namirnicima, među kojima je i ulje lana.

Lan je također bogat i vlaknima, proteinima, željezom, kalcijem, manganom, B1 vitaminom, magnezijem, fosforom i bakrom.

Ulje lana je preporučeno svakodnevno konzumirati zbog pravog omjera omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Bogat je izvor i alfa-linolenske kiseline koja tako dobro djeluje na srce. Laneno ulje snižava razinu lošeg holesterola, štiti od bolesti srca te uravnotežuje visoki krvni pritisak. Nekoliko studija su pokazale da laneno ulje može utjecati na snižavanje “lošeg” holesterola te tako može doprinijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti. Također se koristi u liječenju arterioskleroze.

Ulje lana sadrži vitamin E koji podstiče rast i smanjuje opadanje kose. Snažni antioksidanti poput lignana pomažu kod rasta nove kose. Bogato proteinima i selenom, ulje lana jača kosu i čini je bujnom. Također se koristi i protiv peruti jer sadrži protuupalne spojeve koji djeluju na štetne bakterije i time smanjuje perut.

Ulje lana se također koristi u liječenju kožnih bolesti poput ekcema, opekotina i koristi se kao zaštita kože od štetnih supstanci.

Ulje lana pomaže kod stimulisanja i detoksikacije jetre i regenerira i održava funkciju ćelija jetre.

Također pomaže kod umora mišića, zamora i olakšava simptome bolesti površinskih vena.

Category Ulje lana
BUY FOR ME

E-mail Preview

Would you please buy this awesome piece for me dear? :)
theme-img-alt

SHOP NOW

Design Options

E-mail Settings

15 49.0138 8.38624 https://uljarica.ba arrow 0 cookie-true 300