Ulje Bundeve
Ulje sjemenki bundeve je aromatičnog mirisa i ukusa, prijatne konzistencije i neuporedive arome. Bogato je vitaminima A i E, linolenskom i alfa-linolenskom kiselinom, folnom kiselinom, proteinima, mineralima – cink, selen i dr. Ulje bundeve ima visok sadržaj slobodnih masnih kiselina, uključujući četiri dominantne masne kiseline (oleinska, linolenska, palmitinska i stearinska). Koristi se kao dodatak ishrani jer je prirodni izvor proteina, esencijalnih masnih kiselina, polunezasićenih masnih kiselina, omega 3, 6 i 9.
Mineral cink u ulju bundeve djeluje kao antioksidans, a što se pripisuje njegovoj sposobnosti da neutralizira slobodne radikale. Omega 3 i 6 masne kiseline u ulju bundeve su važne za zdravlje mozga, tjelesnih funkcija i koristi se u prevenciji i liječenju problema s mokraćnim sistemom i prostatom.
Ulje bundeve se pokazalo posebno učinkovito u liječenju benigne prostatične hiperplazije (BPH, odnosno uvećanje prostate). U toku jedne studije, 47 odraslih muškaraca s povećanom prostatom je konzumiralo 320 mg ulja bundeve svaki dan godinu dana, nakon čega su potvrdili smanjenje simptoma, poboljšan kvalitet života i povećan mokraćni tok. Jedna druga studija je obuhvatila 45 osoba, koje su konzumirale 10 grama ulja bundeve 12 sedmica i nakon čega su učesnici studije prijavili smanjenje simptoma preaktivnog mokraćnog mjehura.
Nekoliko studija je potvrdilo pozitivan učinak ulja bundeve na spolno zdravlje i plodnost, pogotovo kod muškaraca. Ulje bundeve sadrži fitoestrogene, hormone na biljnoj bazi, koji smanjuju simptome menopauze tako što pozitivno djeluje na hormone u organizmu i umanjuje valunge, glavobolje i bolove u zglobovima kao posljedicu menopauze.
Ulje bundeve također može imati pozitivan učinak na rast i zdravlje kose i u tu svrhu se konzumira oralno i aplicira na mjesta sa smanjenim rastom kose 2 do 3 mjeseca.
Ulje bundeve se koristi u kulinarstvu za čorbe od bundeve i povrća, razna jela od bundeve, koja su njime začinjena, kao začin za razne namaze, glavna jela, pa čak i deserte. Kada se podvrgne toplotnoj obradi, ovo ulje gubi skoro sve svoje vrijedne sastojke, pa se ne koristi za kuhanje hrane, već za preljeve, salate i sosove.
Ulje bundeve se najčešće koristi kao dodatak supama, salatama i tjestenini. Ali ako volite sladoled i želite ga obogatiti neodoljivim orašastim ukusom bundeve, prepručujemo ovu zanimljivu i ukusnu kombinaciju. Prelijte ulje bundeve preko vašeg omiljenog sladoleda i uživajte u bogatstvu ukusa i arome.