Ulje susama je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama (82%) koje su dobre za zdravlje srca. Rezultati jedne jednomjesečne studije, u kojoj je učestvovalo 48 odraslih osoba, pokazali su da se kod osoba koje su konzumirale 4 supene kašike (59 ml) ulja susama dnevno smanjio nivo LDL-a (lošeg holesterola) i triglicerida.
Antioksidansi su spojevi koji sprječavaju i usporavaju oštećenje ćelija. To oštećenje uzrokuju slobodni radikali. Nakupljanje slobodnih radikala u ćelijama dovodi do upala i oboljenja. Ulje susama sadrži sesamol i sesaminol, antioksidanse, snažne antioksidanse koji imaju pozitivno djelovanje na zdravlje.
Ulje susama poboljšava ukus hrane i koristi se u receptima orijentalne kuhinje, prženim jelima, uz tjesteninu, za marinade ili preljeve za salate. Bogato je antioksidantima. Ima snažna protuupalna svojstva. Poboljšava rad srca. Hidratizira i hrani kožu i kosu. Kontrolira nivo šećera u krvi.
Ulje susama će obogatiti svako jelo kojem ga dodate i koristi se u receptima orijentalne kuhinje, prženim jelima, uz tjesteninu, za marinade ili preljeve za salate a pored svog neodoljivog ukusa obiluje i mnogim vitaminima i mineralima.